Ja hem parlat més d’una vegada d’interessants propostes que busquen introduir als més petits al món de la programació d’una manera fàcil i divertida, entre elles apps, cursos i joguines.

Dins d’aquesta última categoria, hem descobert Roots, que vindria ser una versió lil·liputenca de sis cares de l’aspiradora Roomba (els seus creadors havien treballat per iRobot) però fa més coses que treure la pols. L’objectiu principal d’aquesta joguina és ensenyar a qualsevol persona, nen o adult, a programar d’una manera lúdica i intuïtiva.

Com altres joguines dedicades a la programació creativa, Root es controla per mitjà d’una app (disponible només pels dispositius iOS) on l’usuari introdueix les instruccions que ha de seguir el robot en forma de codi de programació. Aquí introdueix la particularitat de comptar amb tres nivells de programació, començant amb una interfície senzilla en la qual cada instrucció és una icona que es col·loca en una successió per establir les accions que portarà a terme la màquina. En el segon nivell, la interfície de programació permet introduir ordres més complexes i variables, sempre emprant blocs de text, similars als de l’entorn Google Blockly. El tercer nivell presenta ja una interfície de text en la qual l’usuari fa servir llenguatges professionals com Python, JavaScript i Swift. Segons els seus creadors, això fa d’en Root un robot útil per a qualsevol edat, no només per fer-lo servir unes setmanes sinó per aprendre codi durant anys.

Una de les seves característiques més notables és la inclusió d’un suport per a un retolador, gràcies al qual el robot pot dibuixar sobre un full de paper o també en una pissarra magnètica, ja que pot desplaçar-se per qualsevol superfície vertical de metall gràcies a uns imants col·locats a la seva part inferior. D’aquesta manera, el robot no només pot moure’s segons les instruccions que rebi, sinó que també pot crear dibuixos i interactuar amb ells.

Per ara només es comercialitza als Estats Units i el Canadà per 199 dòlars.