nens kano kit 2

Un truc perquè els nens mengin aliments que no els agraden és fer-los participants en la preparació de receptes que portin aquests aliments. Només el fet de fer quaslevol cosa un mateix, fa que tingui més valor.

A més a més, a nivell d’aprenentatge, la millor manera d’aprendre alguna cosa és fent-la. En el cas de la programació succeeix el mateix, la millor manera per aprendre’n és programant.

Construir un ordinador i programar és un procés molt senzill

Fa poc us vam parlar de Cubetto, un joc per aprendre a programar sense pantalles, ni números, ni lletres. Avui us portem una altra manera d’aprendre a programar, aquesta vegada amb pantalles, nombres i lletres, però amb unes particularitats molt espacials. Us presentem Kano, un kit que permet construir el teu propi ordinador i un manual per començar a programar. El pack val uns 200 euros i, tot i que està pensat per a nens a partir de 9 anys, la veritat és que és igualment vàlid per a qualsevol persona que es vulgui introduir en el món de la programació.

La idea va sorgir quan un dels fundadors va fer realitat el desig del seu nebot de 9 anys: Un ordinador que es pogués construir com qui construeix amb Lego. Seguin la filosofia d’acoblar peces, va aparèixer el kit de Kano que compta amb: un cervell (una petita placa de la casa Raspberry Pi que fa les funcions de càlcul pròpies dels ordinadors), una targeta de memòria, un altaveu, un teclat, uns cables per endollar-ho a una pantalla (qualsevol pantalla serveix, la TV, la tablet, etc.), un endoll per connectar-lo a la corrent, un pendrive, una caixa transparent per posar-ho tot a dins i uns quants lliberts il·lustrats amb instruccions per fer-ho funcionar tot.

I si s’ajunteu totes aquestes peces…. Volià! Teniu un ordinador que podeu connectar, per exemple, la TV i començar a trastejar-lo. Això sí, caldrà un bon domini de l’anglès perquè tot el kit i la web estàn fets en anglès.

kano kit petits clicksnens kano kit pantalla
“Ells necessiten eines, no només joguines”

Amb aquesta idea l’equip de Kano va crear el kit. Tenen clar que cal “destriar i explicar” com funciona la tecnologia i no només presentar-los novetats impactants que, en el fons, són poc (o gens) didàctiques.

L’èxit amb els nens ha estat tan gran, que ja venen a 86 països d’arreu del món. Si voleu provar la filosofia Kano, podeu visitar unes senzilles webs jugar amb les aplicacions que pot tenir l’ordinador Kano: per dibuixar amb codi: https://art.kano.me/challenges. Per crear el mític joc de ping pong a mida amb https://pong.kano.me i pels nens amants de MineCraft hi ha l’opció de crear móns i moure-s’hi amb https://adventures.kano.me.